Skip to main content

Project Location

Client: Childcare Corporation
Contract Value: £1.49 million
Year completed: 2016
Expertise: Building Construction, Design & Build, Educational Facilities

Awards

Considerate Constructors Silver Award - 2017

Kiddi Caru Nursery

 

“We are very appreciative of the work that the SWH team has put into this project, especially with regards to how you have managed to achieve an early handover to enable the Client to commence marketing and taking in children."
 

Philip Murphy, Senior Consultant, PRP Architects



Project details

SWH Build was appointed as principal contractor to this design and build project which called for the construction of a nursery facility for 100 children, with an option to extend its capacity to 120 children in the future if required.

Included within the design was a commercial kitchen, sensory room, five activity rooms, a lift, toilets, an area designed for very young babies, a milk kitchen and nappy changing areas.  Outdoor areas included a car park, secured rear garden and first floor balcony, fully enclosed for safety.

The demolition of an existing building took place before planning was granted to save time once the works commenced.  The existing concrete was crushed and left on site to be used as fill under the ground floor.

The building was positioned on piles extending more than 4m into the bedrock with reinforced concrete foundations connecting them together and precast concrete wide span floors.  The SWH Build team constructed a steel framed building and a Metsec steel frame system was used to infill between the steel columns and floors.

The outside skin was constructed using an insulated render system sat on a brick plinth.  The roof is of a monopitch design falling back into the centre of the building to a small flat roof running the length of the building.  This flat roof also contained two Velux windows and two Sun Pipes to allow natural light all the way into the ground floor corridor.  Child friendly washrooms and fittings have been installed, with underfloor heating throughout the ground and first floors.

The original programme was for 50 weeks, however, during the contract term the Client asked if the project could be completed earlier to tie in with the beginning of the school year.  SWH successfully completed the project five weeks early.  The Client also requested that we make the building presentable and safe for the last three Saturdays leading up to completion to allow open days to take place for the recruitment of staff and for parents and children to view the facility prior to its opening.

SWH worked closely with the facility’s management team to ensure everything was completed to their satisfaction.  SWH also co-ordinated the client’s own contractors who undertook the fit out of the garden and the sensory and activity rooms during the construction phase.
 

Environment

Due to the site’s location in a flood risk area, the SWH Build team suggested that the building be raised by 500mm and that work should be carried out to slope the grounds away down to the existing levels.  A Tree Protection order was in place and so these were fenced off for the duration of the build.  A tributary to the River Exe ran alongside the East boundary and, after consulting with the Environment Agency, measures were put in place to reduce the risk of pollution.  All waste was segregated, 86% of which was recycled or reused.


Value engineering

The SWH Build team worked closely with its subcontractors to offer the client savings wherever possible by proposing alternative products. Any variations were costed and approved before commencement and, where possible, several quotes were obtained before offering the Client the most cost effective solution.

Project Location

Client: Childcare Corporation
Contract Value: £1.49 million
Year completed: 2016
Expertise: Building Construction, Design & Build, Educational Facilities

Awards

Considerate Constructors Silver Award - 2017