Skip to main content

Wellesley Park Primary School, Wellington, Somerset

Wellesley Park Primary School (Learning Environment)

SWH Build undertook the construction of a new build single-storey building comprising three classrooms and a staff room with associated storage areas, toilets and cloakrooms.

Works also included remodelling of the existing staff room into a Therapy suite including provision for a hoist and accessible WC and shower area.

The new build was of traditional masonry clad steel framed construction off pad foundation and strip footings. Due to the natural slope of the site, a retaining wall was required to allow a storage area to be formed under one classroom and staff room. Floors were both beam and block and composite floor. Roof construction consisted of metsec and timber semi flat with elevated sections over the corridor areas with insulated deck and Sarnafil roofing system.

A over hanging soffit and fascia detail was formed out of powder coated aluminium with a secret gutter detail. A man anchor roofline was incorporated onto the roof with automatic velux windows and sunpipes being incorporated to allow natural light into the rooms below. Due to the natural elevation and slope of the land, an elevated veranda was formed with the composite which was finished with a wet pour surface. External windows and doors were aluminium.

Internally the walls were plastered and decorated. Traditional suspended ceilings and carpet tile floor coverings with vinyl in the wet areas were also completed. Cloakrooms, toilet areas and classrooms were fitted with traditional school fitted furniture and the staff had a fitted kitchen.

The mechanical and electrical installation included underfloor heating, standard general power and lighting, security and fire alarm along with a traditional ventilation system.

Externally ramps and steps were formed with handrails/guardrails being incorporated. Drainage works were taken into the existing system during the school holidays.

The refurbishment works were undertaken during the last six weeks of the project, when the school was occupied. Controlled access was achieved with agreement with the school with noisy/dusty operations being undertaken to limit disruption to the school's routine. The works consisted of stripping out the existing staff room, forming two new rooms with a shower area being incorporated. This required breaking out the existing floor to connect to the existing drainage. The remainder of the finishes were similar to the new build area. 

Take a look at our Case Studies to see more of our work.

This entry was posted in Building Construction and tagged education works, refurbishment, schools, swh build by . Bookmark this permalink.