Skip to main content

Brynsworthy Recycling Centre

Brynsworthy Recycling Centre (Commercial Premises)

This £4.1 million scheme, for North Devon District Council, involved the conversion and extension of a former meat processing plant to allow for the relocation of the council works unit.

Work also included installing solar panels and construction of a remote office and base for a weighstation.

The Contract included the following elements:

  • Internal strip out of the former factory and offices
  • Complete re-roofing of the existing building
  • Refurbishment of the upper ground floor to provide 3700m2 of air conditioned office space with associated toilet areas and platform lift
  • Refurbishment of similar areas on the lower ground floor to provide a disaster recovery suite, emergency management suite, WC facilities, showers, changing rooms, canteen and kitchen for the works unit staff
  • Solar panels were installed to supplement the hot water and air source heat pumps, providing heating and cooling to the offices
  • A 500Kva standby generator was installed to ensure that the Council can continue operation at all times
  • The factory area became the recycling hall with new doors, cladding and an education viewing gallery
  • Construction of a new extension to provide a waste transfer station and a six bay vehicle workshop with its own mess, WC and changing facility
  • Construction of a remote office and base for a weighbridge
  • Construction of a remote office and compound for BOC
  • Bulk earthworks and construction of a reinforced earth retaining structure to the service yard
  • Treatment of the service yard and extension area with a vilbro-piling ground improvement system
  • Construction of 5,300m2 heavy duty reinforced concrete service yard
  • Extensive drainage system with two 60,000 litres underground storage tanks. This provides storage for recycled water and SUDS compliance
  • Installation of a lorry chassis wash, which utilised recycled water from the underground tanks
  • Alterations to the entrance road with automatic barriers and a number plate recognition system
  • Additional 92 car parking spaces and site road improvements

Take a look at our Case Studies to see more of our work.

This entry was posted in Building Construction and tagged commercial, industrial, recycling, swh build by . Bookmark this permalink.