Skip to main content

Torre Abbey Sands, Phase 3

Between October 2009 and March 2010, SWH carried out refurbishment works to a 100m section of promenade and steps on Torquay seafront.

The works comprised the cleaning of algae from the existing concrete, scabbling all existing surfaces and installation of dowels, prior to overlaying the existing concrete with 120mm of new fibre reinforced concrete.

The works were located on the main sea front in Torquay, at a location known as Torre Abbey Sands.

The works were within the tidal zone and the various operations had to be carefully planned to make best use of the available 'dry' time. Access was only available from one end of the site and as the tide went out, demarcation barriers and signs were erected along the working area to segregate members of the public from the workforce.

The barriers, and all other construction equipment, were subsequently removed at the end of each shift before the tide came back in again.

During each tidal window, formwork and reinforcement were fixed and concrete placed. Timing was such that the concrete was placed in sufficient time to allow the initial set to occur prior to the area being covered up by the incoming tide. Placing the concrete was carried out by excavator and skip from the beach.

Completing the works was made difficult by prevailing adverse weather conditions, with rain and high tides often making concreting works impossible. This scheme was completed for Torbay Council.

Take a look at our Case Studies to see more of our work.

This entry was posted in Civil Engineering and tagged marine, refurbishment, seafront works, swh civils by . Bookmark this permalink.